Η τοπική κουζίνα στην Κύθνο είναι σχεδόν ίδια με των υπόλοιπων Κυκλαδίτικων νησιών και βασίζετε στα ντόπια τοπικά προϊόντα. Η κύθνος είναι ένα νησί με τους περισσότερους κάτοικους να ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, την κτηνοτροφία και τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό. Οι κηπευτικές καλλιέργειες είναι ως επί το πλείστον οικογενειακοί λαχανόκηποι και τα προϊόντα χρησιμοποιούνται για οικιακή και τοπική κατανάλωση. Η μελισσοκομία κατέχει εξέχουσα θέση στον πρωτογενή τομέα με την πλειοψηφία των μελισσοκόμων διατηρεί μικρό αριθμό κυψελών και στοχεύει στην απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος. Το μέλι της Κύθνου είναι ως επί το πλείστον θυμαρίσιο και θεωρείται ποιοτικά άριστο με περιορισμένη όμως παραγωγή. Ως εκ΄τούτου η ποιότητα των προϊόντων που παράγονται στην Κύθνο (τυρί, κρέας, κρασί, κηπευτικά, μέλι) είναι εξαιρετική με τον τρόπο παραγωγής τους πλησιάζει τις βιολογικές μεθόδους παραγωγής. Η Κύθνος περιτρυγυρισμένη απο θάλασσα είναι λογικό να έχει στη κουζίνα της μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά προϊόντα (σαργοί, λιθρίνια, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, ροφοί, ξιφίες και καλαμάρια) τα οποία παρασκευάζονται με όλους τους τρόπους. Προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας είναι τα λουκάνικα, τα παξιμάδια και το θαυμάσιο θερμιώτικο τυρί που μαζί με το Θερμιώτικο κρασί θεωρούνται περίφημα σε ποιότητα αλλα και γεύση γνωστά σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.