Αναζήτηση στην ιστοσελίδα μας
Ενοικιαζόμενα δωμάτια Studios Κύθνου Μαργαρίτα logo

Κύθνος διαμονή Studios ενοικιαζόμενα δωμάτια Μαργαρίτα.

Βρυόκαστρο Κύθνου

Βρυόκαστρο, η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, στα ΒΔ του νησιού, η ομώνυμη σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές Κύθνος ονομάζεται σήμερα Βρυόκαστρο κατέχει σημαντικότερη θέση στους ιστορικούς χρόνους.
Οι επιφανειακές έρευνες έφεραν στο φως πλούσια ευρήματα και κατανοήθηκε σε μεγάλο βαθμό η πολεοδομία και η οικιστική οργάνωση της οχυρωμένης πόλης, η οποία, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα, κατοικήθηκε αδιάκοπα από το 10 π.Χ. έως και τον 6 μ.Χ αι. Με βάση την επιφανειακή κεραμική, η εγκατάλειψη της πόλης τοποθετείται στον 6ο ή 7ο μ.Χ. αι. όταν οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στον οχυρωμένο οικισμό του Κάστρου της Ωριάς. Η υποβρύχια ανασκαφή του αρχαίου λιμανιού (όρμος «Μανδράκι») από το 2005 έως και σήμερα πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκαν δύο μαρμάρινα αγάλματα της ρωμαϊκής περιόδου και τμήματα του παράκτιου οχυρωματικού τείχους.Στον πυθμένα της θάλασσας εντοπίστηκαν τα θεμέλια των παράκτιων τειχών καθώς και ένας κυματοθραύστης μήκους πάνω από 100 μέτρα ο οποίος όριζε στα Νότια την είσοδο του λιμανιού. Αποτυπώθηκαν ολόκληρη η λιμενολεκάνη και τα κτίσματα που εντοπίστηκαν τόσο στην ακτή όσο και κάτω από τη θάλασσα.
Στην κορυφή της ακρoπόλεως δεσπόζουσα θέση κατέχει ένα σημαντικό ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα, σε χρήση από τον 8ο π.Χ. αι. έως και τον 1ο μ.Χ. αι. Το πλήθος και το είδος των ευρημάτων (πήλινα ειδώλια – γυναικών, υδριαφόρων και παιδιών – πολύμιξα φωτιστικά σκεύη, ελευσινιακοί κέρνοι κ.ά.), καθώς και επιγραφές που βρέθηκαν στο ιερό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στη λατρεία της Δήμητρας. Σε χαμηλότερο επίπεδο, στο μακρόστενο πλάτωμα που σχηματίζεται κατά μήκος της κορυφογραμμής, σώζονται δυο μνημειώδη ορθογώνια οικοδομήματα, πιθανώς ναοί, που μπορούν να χρονολογηθούν στον 4ο ή στον 3ο π.Χ. αι. Ένα ακόμη ιερό βρίσκεται στο Βορειότερο άκρο του ίδιου πλατώματος. Οι ανασκαφές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από το 2002 έως σήμερα, οδήγησαν σε σημαντικές ανακαλύψεις. Τα ευρήματα χρονολογούνται από τους αρχαϊκούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους. Βρέθηκαν δύο κτιστοί βωμοί και δίπλα τους δίδυμος ναός, που πιθανώς οικοδομήθηκε στα πρώιμα αρχαϊκά χρόνια (7 αι. π.Χ.). Το «άδυτο» του ναού βρέθηκε αδιατάρακτο, με τα πολυάριθμα αναθήματα ακόμη στη θέση τους. Πρόκειται για πολύτιμα ως επί το πλείστον κοσμήματα και άλλα αναθήματα χρονολογούμενα κυρίως στους αρχαϊκούς χρόνους. Η ταυτότητα των λατρευόμενων θεοτήτων παραμένει αβέβαιη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το ιερό ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Τόσο ο πλούτος όσο και οι ποικίλες και εξωτικές προελεύσεις των ευρημάτων οδηγούν στην αναθεώρηση της εικόνας σχετικής φτώχειας που είχαμε σχηματίσει για την αρχαία Κύθνο, η οποία, έως τώρα, προέκυπτε από τις λιγοστές διαθέσιμες φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες.

Πρόσβαση στο Βρυόκαστρο Κύθνου

Δεν υπάρχει δρόμος που να φθάνει μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο και έτσι η πρόσβαση μέχρι ενός σημείου γίνεται με όχημα (λεωφορείο ταξί, ή Ι.Χ αυτοκίνητο) και στη συνέχεια γίνεται πεζή από μονοπάτι και διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά περίπου. Δείτε εδώ την διαδρομή πρός το Βρυόκαστρο στην Κύθνο απο τα δωμάτια μας στην Παναγία Κανάλα με τους χάρτες της Google.

Photo gallery απο το Βρυόκαστρο Κύθνου

Δείτε επίσης
Κύθνος διαμονή στα studios δωμάτια Μαργαρίτα
Διαμονή
Με σκοπό να κάνουν την διαμονή σας στην Κύθνο ευχάριστη, τα Studios, ενοικιαζόμενα δωμάτια Μαργαρίτα προσφέρουν προσεγμένης ποιότητας υπηρεσίες.
Φωτογραφίες απο τα Studios δωμάτια Μαργαρίτα στην Κύθνο
Φωτογραφίες
Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών των Studios, δωματίων Μαργαρίτα πάνω στην Παραλία της Μεγάλης Άμμου στην Παναγία Κανάλα της Κύθνου.
Κύθνος αυθεντική και φιλόξενη τα πάντα για το νησί
Κύθνος
Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι στη βορειοανατολική ακτή της Κύθνου κοντά στα Λουτρά, στην θέση Μαρουλάς βρισκόταν η παλαιότερη....
ΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ
Και απολαύστε μοναδικές Προσφορές
Ζητήστε διαθεσιμότητα
Κύθνος διαμονή Studios στην Κύθνο Κύθνος ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κύθνο Κύθνος ξενοδοχεία Διαμονή στην Κύθνο δωμάτια Κανάλα Κύθνος

Ενοικιαζόμενα δωμάτια Studios Κύθνου

Μαργαρίτα

Παραλία Μεγάλης Άμμου

Παναγία Κανάλα Κύθνος

Τ.Κ:84006

www.margaritak.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Αθήνα: (0030) 2105822643 & 2105320103

Κύθνος: (0030) 2281032265 & 2281032887

Κινητά: (0030) 6948367840 &  6948367841

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Επικοινωνία